Kokusu yok, fark edilmiyor ama bağımlılık yapıyor! Aileler bu detayı atlıyor

Elektronik Sigaraların Tehlikeleri

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, elektronik sigaraların beklenenden daha tehlikeli olduğunu vurgulayarak, dünya genelinde her yıl 8 milyondan fazla insanın tütün kullanımına bağlı hastalıklar sonucu yaşamını yitirdiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Salepçi, bu kayıpların yaklaşık 7 milyonunun aktif ve 1,3 milyonunun ise pasif içicilerden oluştuğunu belirtti.

‘Gençlerde Elektronik Sigara Kullanımı Artıyor’

Gençler arasında elektronik sigara kullanım oranının dünya genelinde yüzde 20’lere ulaştığını söyleyen Prof. Dr. Salepçi, Türkiye’de ise lise ve üniversite öğrencileri arasında bu oranın yüzde 16 ila 20 arasında değiştiğini açıkladı. Gençlerin sadece karizmatik görünme amacıyla elektronik sigara kullandığını belirten Salepçi, bu ürünlerin gençleri cazip aromaları ve renkli tasarımlarıyla cezbettiğini ifade etti.

‘Nikotin Bağımlılığı ve Ciddi Sağlık Riskleri’

Prof. Dr. Salepçi, gençlerin kullandığı tek kullanımlık puff barlarda yüksek miktarda nikotin bulunduğunu ve bu durumun ciddi bağımlılık riski taşıdığını söyledi. Ayrıca, elektronik sigaraların akciğer dokusuna ciddi hasar verdiğini ve akciğer kanseri riskini artırdığını vurguladı.

‘Yasal Düzenlemelere Rağmen Kolay Ulaşım’

Türkiye’de elektronik sigaraların kapalı alanlarda kullanımının yasak olduğunu ancak ürünlere hala kolayca ulaşılabildiğini belirten Prof. Dr. Salepçi, elektronik sigaraların uzun vadede kanserojen etkilere yol açabileceğine dikkat çekti.

Ailelere Çağrı

Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, gençler üzerindeki etkileri nedeniyle elektronik sigaraların 18 yaşından küçüklere satışının yasaklanması gerektiğini vurgulayarak, aileleri ve okul yetkililerini bu konuda çok dikkatli olmaları konusunda uyardı. Ayrıca, elektronik sigaraların görünümünden dolayı ailelerin bu ürünleri fark edemeyebileceğine dikkat çekti.

Related Posts

Kene kabusu geri döndü: Çin menşeli yeni tür bulundu!

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene vakalarında endişe verici artış yaşanıyor. Çin menşeli yeni bir türün Türkiye’de tespit edilmesi ve bazı illerde can kayıplarının yaşanması, uzmanları alarma geçirdi. Özellikle ter ve idrar kokusunun keneleri çektiği uyarısı dikkat çekti.

Sağlık Bakanı Memişoğlu’nun açıklaması, ‘Adım doğru ancak yön belirsiz’ diye değerlendirildi: HPV aşısı ücretsiz oluyor

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, HPV aşısının yıl sonunda uygulanmaya başlanacağını duyurdu. Aşının ücretsiz olması için mücadele eden hukukçular ise içeriğine dikkat çekerek, “Sınırlı koruyuculu değil, dokuz bileşenli ve etkili versiyon tercih edilmeli” uyarısında bulundu. “Adım doğru ancak yön belirsiz” değerlendirmesi yapıldı.

İzmir’den Cinsel İstismarla Mücadele Seferberliği

​İzmir Yaşam Boyu Destek Akademisi gerçekleştirdiği BANA DOKUNMA Projesi ile çocuklara karşı uygulanan cinsel istismar suçlarına karşı savaş açtı.

Aile hekimliği yönetmeliğinde 6 ay geride kaldı; maaşlarda yüzde 10’a varan düşüş bekleniyor

“Çok parçalı değil, günün ekonomik gerçeklerine uygun tek kalem adil ücret istiyoruz”

Evli-bekar ayrımına bir tepki daha: ‘Tıp etiği ile uyuşmaz’

Türkiye Psikiyatri Derneği ve Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği kadın doğum randevularında evli-bekar ayrımı yapılmasına tepki gösterdi.

‘Göz nezlesinde her kaşıma, bir sonraki kaşıntıyı artırır’: Dikkat göz şeklini bozabilir!

Göz nezlesinin tedavisinde ilaçlardan çok korunma önlemlerinin belirleyici olduğunu özellikle gözleri kaşımaktan kaçınılması gerektiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serdar Marol, “Her kaşıma, bir sonraki kaşıntıyı artırır. Bu zincir özellikle çocuklarda kalıcı göz şekil bozukluklarına, hatta keratokonus gibi ilerleyici göz hastalıklarına neden olabilir. Gözlerin kesinlikle kaşınmaması gerekir” dedi.