Reel Kesim Güven Endeksi düştü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Nisan Ayı İktisadi Yönelim ve Reel Kesim Güven Endeksi Raporunu Açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), nisan ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi’ni açıkladı.

İktisadi Yönelim Anketi sonuçları, 1736 imalat sanayisinde faaliyet gösteren iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılarak toplulaştırılmasıyla değerlendirildi.

Reel Kesim Güven Endeksi nisanda bir önceki aya göre 0,9 puan azalarak 103,2 seviyesine düştü. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise 2,4 puan azalarak 100,8 oldu.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, mevcut mamul mal stoku, mevcut toplam sipariş miktarı ve sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, genel gidişat, gelecek 3 aydaki üretim hacmi, gelecek 3 aydaki toplam istihdam, son 3 aydaki toplam sipariş miktarı ve gelecek 3 aydaki ihracat sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Son 3 aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ve ihracat sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyrin artış bildirenler lehine döndüğü, iç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyrin ise bir önceki aya göre güçlendiği gözlendi.

Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler zayıfladı. Mevcut mamul mal stokları seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğunu bildirenler lehine olan seyrin, mevsim normallerinin altında olduğunu bildirenler lehine döndüğü görüldü.

Gelecek 3 aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ve iç piyasa sipariş miktarında artış bekleyenler lehine olan seyir bir önceki aya göre zayıflarken, ihracat sipariş miktarında artış bekleyenler lehine olan seyir ise güçlendi.

Gelecek 12 aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin artış yönlü beklentiler bir önceki aya göre güçlenirken, gelecek 3 aydaki istihdama ilişkin artış yönlü beklentiler ise zayıfladı.

ÜFE BEKLENTİSİ YÜZDE 38,9’A YÜKSELDİ

Ortalama birim maliyetlerde, gelecek 3 ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyir güçlenirken, son 3 ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyir ise zayıfladı. Gelecek 3 aydaki satış fiyatına ilişkin artış yönlü beklentiler güçlendi.

Gelecek 12 aylık dönem sonu itibarıyla yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentisi, bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde 38,9 seviyesinde gerçekleşti.

Ankete katılan işyerlerinin yüzde 54’ü üretimlerini kısıtlayan faktör bulunmadığını belirtirken, yüzde 14,4’ü talep yetersizliğinin üretimlerini kısıtlayan en önemli faktör olduğunu belirtti. Bunu sırasıyla, mali imkansızlıklar, işgücü yetersizliği, hammadde-ekipman yetersizliği ve diğer faktörler izledi.

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla daha kötümser olduğunu belirtenler lehine olan seyir güçlendi.

Related Posts

Borsa İstanbul 1 Mayıs’ta kapalı mı? Borsa ne zaman açılacak?

Yatırımcıların işlem planlarını yaparken en çok dikkat ettiği konulardan biri de Borsa İstanbul’un (BIST) resmi çalışma günleri ve tatil takvimi oluyor. Peki, Borsa İstanbul 1 Mayıs’ta kapalı mı? Borsa ne zaman açılacak?

Microsoft ve Meta’nın geliri beklentileri aştı

ABD’li teknoloji şirketlerinden Microsoft ve Meta’nın geliri ocak-mart döneminde piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

Yoksulluğun gölgesinde 1 Mayıs: ‘Bayram’ değil ‘direniş günü’

Yaklaşık 8 milyon işçi açlık sınırının altında maaş alıyor, milyonlarca emekli geçinemiyor, memur ve işçi yoksulluk sınırının çok gerisinde. 1 Mayıs, sefaletin gölgesinde karşılanıyor.

TÜİK açıkladı: İhracat ithalatı karşılamıyor!

Mart ayında dış ticaret verilerinde ihracat ve ithalat artış gösterdi. İhracat, bir önceki yılın aynı ayına göre artarken, dış ticaret açığı da azalma kaydetti. Özellikle imalat sanayinin ihracattaki payı dikkat çekici seviyelere ulaştı.

Borsada operasyon etkisi: Yatay başladı

Borsa İstanbul’da manipülatif hareketler yaptığı tespit edilen 15 kişi hakkında gözaltı kararı verilmesinin ardından BIST 100 endeksi güne yatay seyirle 9.225,29 puandan başladı.

MASAK online ihbar alacak

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), kara para ve terör finansmanına karşı, şüpheli işlem bildirimini online olarak alacak. Bankalar, kargo şirketleri, kuyumcular, oto alıp satanlar, antikacılar, muhasebeciler ve kriptocuların da aralarında bulunduğu meslek grupları, şüpheli gördükleri işlemleri internet üzerinden kurula bildirecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir