Beyin-bilgisayar arayüzü teknolojisi ilk kez bir insana yerleştirildi

Paradromics adlı nöroteknoloji girişimi, bir insana beyin-bilgisayar arayüzü yerleştirmeyi başaran ilk şirket olduğunu duyurdu. Hastanın beynine sadece 20 dakika için yerleştirilen cihaz, güvenli bir şekilde çıkarıldı. Bu başarılı operasyon, insan beynine cihazların güvenle yerleştirilebileceğini kanıtladı.

Klinik denemeler devam ediyor

Kronik hastalıkları olan veya bazı yeteneklerini kaybetmiş insanların yaşam kalitelerini artırmak amacıyla beyne çip yerleştirme çalışmaları sürdürülüyor. Bu alandaki en önde gelen girişimlerden biri olan Neuralink daha önce başarılı sonuçlar elde etmişti.

Yaklaşık 10 yıl önce kurulan Paradromics, son operasyonun detaylarını paylaştı. Michigan Üniversitesi’nde epilepsi tedavisi gören bir hastaya uygulanan cerrahi işlemle beyne yerleştirilen cihaz, sinirsel aktiviteyi başarıyla kaydetti.

Paradromics, ilerleyen aylarda teknolojinin insan vücudunda uzun vadeli güvenliğini ve kullanımını araştırmak için bir klinik deney başlatmayı planlıyor.

Paradromics’un kurucusu ve CEO’su Matt Angle, CNBC’ye verdiği röportajda şunları dile getirdi: “Koyunlar üzerinde gerçekleştirdiğimiz denemeler, cihazımızın verimliliği ve dayanıklılığı konusunda en iyisi olduğunu kanıtladı. Şimdi insanlarla uyumunu da gösterdik. Bu oldukça heyecan verici ve gelecek klinik denememiz için heyecanlanmamıza neden oluyor.”

Related Posts

Trump kendi telefon markasını duyurdu! İşte özellikleri ve fiyatı

Amerika Başkanı Trump, T1 isimli kendi telefon markasını duyurdu. Altın kaplama görünümlü telefon, uygun fiyatlı Android modellerle kıyaslandığında bile bu modellerle rekabet edecek seviyede gözükmüyor. İşte Trump’ın telefon markasının özellikleri ve tahmini fiyatı…

Dünyanın ilk yapay zekalı robot 4S mağazası açılıyor

Dünyanın ilk yapay zekalı robot 4S mağazasının 2025 Dünya Robot Konferansı’nın düzenleneceği 8-12 Ağustos tarihlerinde Çin’in başkenti Pekin’de açılacağı bildirildi. Mağaza, Pekin’deki Yizhuang’da bulunan Pekin Robot Endüstri Parkı’nda kurulacak …

Linux Mint, parmak izi desteğiyle yenileniyor

Linux dünyasında kullanıcı deneyimini ön planda tutmasıyla tanınan Linux Mint, beklenen bir özelliği nihayet sistemine entegre ediyor. Mint ekibinin Haziran ayı güncellemesine göre, yeni sürümle birlikte parmak iziyle giriş sistemi kullanılabilecek …

Bilim insanlarını şaşırtan eylem; köpekbalıkları yemeklerini paylaşıyor

Kaplan köpekbalıkları ve okyanus akyüzgeçlileri yiyecek ararken birbirlerine karşı saldırganlık sergilememiş.

YouTube Shorts’a Google Lens desteği geliyor

YouTube, kısa video platformu Shorts’a Google Lens özelliğini entegre edeceğini duyurdu. Bu yeni özellikle birlikte izleyiciler, Shorts videoları sırasında ekranı durdurup ilgilerini çeken bir nesne ya da yer üzerine tıklayarak Google Lens …

Enerji depolama ekosistemi Ankara’da buluştu

Türkiye’nin enerji dönüşümündeki stratejik atılımında mihenk taşı kabul edilen enerji depolama sistemleri için buluşma noktası Ankara oldu. Enerji Depolama Sistemleri Derneği (EDSİS) ve Enerjide Dijitalleşme Derneği (EDİDER), 21 Mayıs’ta JW Marriott …