Eski TCMB Başkan Yardımcısı ve eski Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, piyasalardaki durgunlukla ilgili X hesabından bir flood paylaştı.
Sürekli karamsar konuşanların çoğunlukta olduğunu ama kendisinin tersi bir durum gözlemlediğini belirten Turhan şu ifadeleri kullandı:
“PİYASA HİSSİYATI ÖYLE BİR ŞEY Kİ, YETERİ SAYIDA KİŞİ YETERİ SIKLIKLA AYNI ŞEYİ SÖYLEYİNCE YAYGINLAŞIYOR”
Temelsiz, yanlış, yanıltıcı iddialar çeşitli mecralarda yaygınlaştırılıyor. “TL aşırı değerli, böyle devam etmez. Kur artacak, kriz kapıda, kesin bilgi. Yabancı yüksek faiz-düşük kurdan kârını etti, artık çıkıyor. İşte bakın, döviz üzerinde baskı oluştu, ekonomi yönetimi zorda…”
Piyasa hissiyatı öyle bir şey ki yeteri sayıda kişi yeteri kadar sıklıkla aynı şeyi söyleyince bu yaygınlaşıyor. Bireylerdeki ‘riskten kaçınma’ eğilimi devreye giriyor ve “ya olursa” endişesi baskın çıkıyor. Yakın geçmişte yaşananların olumsuz hatıraları da bunda etkili oluyor.
Piyasada (sadece finansal piyasa değil reel sektörde de) tedirginlik egemen olmuş, insanların eli dövize kaymışken birileri kasıtlı olarak dedikodu yaymaya başlıyor: “Şimşek gidiyormuş…” İstediğiniz kadar yalanlayın. Yalan da olsa çarpıcı kötü haberin izleyicisi/inananı daha çok
Düşünün ki depremin ardından; “şu gün, şu saatte deprem olacak” haberleri bile hızla yayılabiliyor. Piyasa dedikoduları da böyle. Sebep ister karamsarlığa eğilim, isterse olumsuz deneyimlerin öğrettiği “kuşkucular daha uzun yaşar” önyargısı olsun, kitle psikolojisi böyle işliyor.
“SEÇİMLERDEN ÖNCE BÜYÜK ÇOĞUNLUK EZBER OKUYAN ANALİSTLERİ İZLEYİP DÖVİZ ALDI”