İhracat iklimi yavaşladı: Türk sanayicisi temkinli iyimser

Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Nisan 2025 Sonuçları Açıklandı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını belirlemeye yardımcı olan Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Nisan 2025 dönemi sonuçları açıklandı.

Endekse göre, 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye işaret ederken, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.

Nisan ayında endeks, mart ayındaki 51,5 seviyesinden hafif bir düşüş göstererek 50,8 olarak gerçekleşti ve dış talep koşullarında ılımlı bir iyileşmeye işaret etti. Bu, Ocak 2024’ten bu yana devam eden güçlenme eğiliminde bir azalma olsa da nisan verisi son 5 ayın en düşük ivmesine ulaştı.

Almanya, Türk imalatçılarının en büyük ihracat pazarı olmasına rağmen nisanda üretimde düşüş yaşanırken, ABD ise ikinci en büyük ihracat pazarı olarak üretimde genişlemeye devam etti.

Birleşik Krallık’ta ekonomik aktivite yaklaşık bir buçuk yıldır ilk kez azalırken, İspanya ve Hollanda’da büyüme yavaşladı. İtalya’da ise ekonomik aktivite üst üste üçüncü kez aylık bazda artış gösterdi.

Orta Doğu’da, Suudi Arabistan en hızlı büyüme ivmesine sahipken, Kanada ekonomik aktivitede en keskin düşüşü yaşadı.

İmalat Sektöründe Üretim Trendleri

Türk imalatçılarının en büyük ihracat pazarı olan Almanya’da nisan ayında üretimde düşüş yaşandı. Benzer şekilde, Birleşik Krallık’ta ekonomik aktivite azalırken ABD’de genişlemeye devam edildi. Nisan ayında büyümenin yavaşladığı diğer pazarlar arasında İspanya, Hollanda ve Fransa bulunmaktadır.

İtalya’daki ekonomik aktivite artarak devam ederken, Rusya ve Romanya’da üretimde azalma gözlendi. Orta Doğu pazarında ise Birleşik Arap Emirlikleri’nin hızla büyüdüğü görüldü.

Açıklamada görüşlerine yer verilen S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, küresel ticarete ilişkin belirsizliklere rağmen Türk ihracatçılarının nisan ayında talep ikliminde hafif bir iyileşme görmesinin umut verici olduğunu belirtti. Harker, küresel ticaretteki aksamaların Türk imalat sektörünü nasıl etkileyeceğinin önümüzdeki dönem performansı için belirleyici olacağını vurguladı.

Related Posts

Piyasaların sevmediği tek şeydi o da oldu: İslam Memiş en doğru hamleyi açıkladı

ABD, dün yaptığı açıklama ile Irak’ın başkenti Bağdat’ta bulunan ABD Büyükelçiliği’ndeki bazı personeller için geri çekme kararı alındığını duyurdu. ABD’nin Orta Doğu’daki elçiliklerinde tasfiye sürecine başlaması, yeni bir jeopolitik riskine neden …

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri

Trump’tan açıkladı: Çin ile anlaşma tamam

ABD Başkanı Donald Trump Çin ile yürütülen nadir toprak elementleri ve tarife anlaşmasında sona ulaşıldı. Gerekli tüm nadir elementler Çin tarafından tedarik edilecek.

Yapay zeka yatırımları enerji yatırımlarını geride bıraktı

Küresel enerji piyasalarında geçen yıl yapay zekaya yapılan yatırım enerji alanındaki girişim yatırımlarını üçe katlayarak 84 milyar dolar oldu.

Alışverişte yeni dönem: Komisyon faturası vatandaşa kesildi

Bankalar kredi kartıyla yapılan ödemelerdeki komisyon oranını artırdı. Ekstra maliye esnafla tüketiciyi karşı karşıya getirdi. Bir mağazadan alışveriş yaptığınızda ya da bir restoranda yemek yediğinizde kartla ödeme yapmak istediğinizde karttan bir …

Türkiye’nin el ve ayak bakım ürünleri, 3 kıtanın kozmetik gözdesi

Türkiye’nin kozmetik alanında ihraç ettiği el ve ayak bakım ürünlerine, 4 ayda en fazla talep ABD, Suudi Arabistan, Irak, Rusya ve Danimarka’dan geldi.