Kef Kalesi’nde Urartular Dönemine Ait 2 Bin 700 Yıllık Kale Kolonları Bulundu
Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde Urartular dönemine ait olan 2 bin 700 yıllık Kef Kalesi’nde yapılan kazılarda “fil ayakları” olarak adlandırılan 49 kale kolonu ortaya çıkarıldı. Urartu Kralı 2. Rusa tarafından Van Gölü’nü gören yerde inşa edilen kale, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ve desteğiyle kazı çalışmalarına ev sahipliği yapmaktadır.
Kef Kalesi’ndeki kazılar, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Coşkun’un danışmanlığında yürütülmektedir. Daha önce “Urartu mavisi” adı verilen boyanın tespit edildiği kalede, 2021’den bu yana yapılan kazılar sonucunda “fil ayakları” olarak bilinen 49 kale kolonu gün yüzüne çıkarılmıştır.
Geçmiş yıllarda mutfak ve hizmet odalarında yapılan kazıların ardından, şimdi kalenin ayakta kalmasını sağlayan tüm kolon ve diğer tarihi yapıların ortaya çıkarılması planlanmaktadır. Kazı Başkanı Doç. Dr. Coşkun, bu yıl kaledeki arkeolojik kazı çalışmalarına odaklandıklarını ve salonun tamamını gün yüzüne çıkarmayı hedeflediklerini belirtmiştir.
Hakkari Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ömer Tanyürek, Kef Kalesi’nin dünya çapında ilgi çekecek bir yer haline gelebileceğine dair olumlu düşüncelerini paylaşmıştır. Adilcevaz Belediye Başkanı Abdullah Akbaba ise Kef Kalesi’nin gizemli yapısı ve Urartuların başkenti olma özelliği ile büyük bir turistik cazibe merkezi haline geleceğini vurgulamıştır.