Uzmanından Parkinson için ‘bakla’ uyarısı



Parkinson Hastalığı ve Bakla İlişkisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Parkinson Hastalığı ve Bakla İlişkisi

Parkinson hastalığı, beyinde dopamin üreten hücrelerin hasar görmesiyle ortaya çıkan ilerleyici ve kronik bir sinir sistemi hastalığıdır. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülay Kenangil’e göre, bu hastalık genellikle titreme, kas sertliği, hareketlerde yavaşlama ve denge kaybı gibi motor semptomlarla kendini gösterir.

Bahar aylarında sıkça tüketilen taze baklanın içinde bulunan doğal levodopa maddesine dikkat çeken Prof. Dr. Kenangil, bakla tüketiminin motor semptomlar üzerinde olumlu etkilere sahip olabileceğini belirtmektedir. Ancak, kontrollü ve doktor onayı olmadan yapılan bakla tüketiminin ilaçlarla etkileşime girebileceğini ve olumsuz sonuçlara neden olabileceğini vurgulamaktadır.

‘İlaç Yerine Bakla Tüketmek Doğru Değil’

Baklanın dopamin öncüsü levodopa içerdiğini belirten Prof. Dr. Kenangil, hastaların bu özelliğe aldanmaması gerektiğini vurgulamaktadır.

Prof. Dr. Kenangil, “Bakla mevsimi geldiğinde, taze bakla ile Parkinson arasında bir ilişki bulunmaktadır. Bakla, parkinson hastalığında eksik olan dopamin maddesinin öncüsü olan levodopa adlı bir aminoasiti içerir” şeklinde konuşmaktadır.

Prof. Dr. Kenangil, baklanın aşırı veya plansız tüketiminin çeşitli yan etkilere yol açabileceğine işaret ederek, “Bu nedenle levodopayı keşfeden ve ilaçların yerine geçmek isteyenlerin dikkatli olmaları gerekmektedir. Kontrolsüz bakla tüketimi istenmeyen yan etkilere yol açabilir. Bu nedenle Parkinson hastalarının bakla tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışmalarını tavsiye ediyoruz” demektedir.

‘Bilimsel Çalışmalar da Parkinson ve Bakla İlişkisini Araştırıyor’

Bakla ve Parkinson arasındaki ilişkiyi inceleyen bilimsel çalışmalar olduğunu belirten Prof. Dr. Kenangil, bu çalışmaların, baklanın motor semptomlar üzerinde olumlu etkilere sahip olabileceğini gösterdiğini ifade etmektedir.

“Bakla ve Parkinson arasındaki yapılan bilimsel çalışmalar, hastaların motor semptomlarını azalttığını göstermektedir. Ancak, hastaların baklanın hastalığı tedavi edici bir yanı olmadığını bilmesi önemlidir” şeklinde konuşmaktadır.

‘Bakla Sağlıklı Bir Besindir’

Parkinson hastalarının, baklayı bilinçli bir şekilde ve doktor tavsiyesiyle tüketmeleri gerektiğini vurgulayan Kenangil, şu önerilerde bulunmaktadır:

“Parkinson hastalığı sürekli ilaç kullanımı gerektiren bir hastalıktır. Hastalar, belki baklayı ilaçlarının arasında, doktorlarına danışarak kullanabilirler. Ancak, bakla tüketimi ilaçların yerine geçmemelidir. Bakla sağlıklı bir sebzedir ve tüketilmesi genel sağlık açısından faydalıdır. Eğer Parkinson hastasıysanız, bakla tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.”


Related Posts

Özel Gereksinimli Bireyler İçin İlk Eğitim Tamamlandı

Özel gereksinimli bireyler için düzenlenen eğitim başarıyla tamamlandı. İzmir’de gerçekleşen eğitim üç gün sürdü. 

Yumurtalık kanseri sinsice ilerliyor! İhmale gelmez 9 önemli belirtisi var

Sinsice ilerlediğinden genellikle tanısı ileri evrede konulan yumurtalık kanserinin görülme sıklığı son yıllarda giderek yaygınlaşıyor. Yumurtalık kanserinin her yaşta görülebildiğini, ancak günümüzde gençlerde de sık rastlandığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör, ihmale gelmez bazı belirtileri sıraladı.

Samsun’da beyin ölümü gerçekleşen gencin organları 6 hastaya umut oldu

Samsun’da beyin ölümü gerçekleşen gencin organları 6 hastaya umut oldu

Uzmanından ebeveynlere kritik uyarı: Hayati tehlike yaratabilir!

Astım ve benzeri kronik hastalıklarla mücadele eden çocuklar için ilaçların doğru kullanımı sandığınızdan daha önemli. Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu ve Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroğlu, çocuklarda doğru ilaç kullanımının hayat kurtarıcı olduğunu vurguladı.

Uzmanından ağız gargarası için uyarı: ‘Seçerken üç kez düşünün’

Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, özellikle alkol ve asit bazlı ağız gargaralarının tat alma duyusunun kaybından diş minesinde erozyona, ağız mukozasında ülser oluşumuna kadar birçok risk içerdiğini belirterek, “Ağız gargarası seçerken üç kez düşünün” dedi.

Sebze meyvedeki pestisiti yok eden Japon taktiği! Evdeki 2 malzeme yetiyor

İlkbaharın taptaze çilekleri, parlak renkleri ve iştah açıcı görünümleriyle sofralarımıza gelir. Ancak bu lezzetli meyvede gizlenen pestisitler sağlığımız için bir tehdit oluşturabilir. Bu aşamada, sadece su altında durulayarak yapılan temizlik yetersiz kalabiliyor. İşte Japonların sırrı.