Yoksulluğun gölgesinde 1 Mayıs: ‘Bayram’ değil ‘direniş günü’

Yoksulluğun Gölgesinde Geçirilen 1 Mayıs

Yılda bir kez kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, bu yıl da emekçiler tarafından yoksulluğun pençesinde karşılanıyor. İşçi maaşları ve ücretleri, enflasyonla mücadele edemediği için giderek eriyor. Birçok emekçi, yoksulluk sınırının altında bir gelirle hayatını idame ettirmek zorunda kalıyor. Asgari ücret ile açlık sınırı arasındaki uçurum giderek artıyor. Bu durum, çalışırken düşük ücret alan bir emekçinin emekli olduktan sonra da açlık sınırının altındaki gelirlerle yaşam mücadelesi vermesine sebep oluyor. Ayrıca, sigortasız ve kayıt dışı çalıştırılan emekçiler de sendikaya üye olduklarında işlerinden ediliyor.

Asgari Ücret ve Yoksulluk Sınırı

2019 yılının başında 22.104 TL olan asgari ücret, yılın ilk aylarında açlık sınırının altına düştü. Yaklaşık 8 milyon işçi, açlık sınırının altındaki bu ücretle geçim mücadelesi veriyor. Türk-İş’in verilerine göre, açlık sınırı 24.035 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 78.292 TL’ye çıktı. Bekar bir çalışanın aylık yaşam maliyeti olan asgari ücretin 31.142 TL olması gerekirken, 8 milyon işçinin aldığı asgari ücret ise şu anda 22.104 TL seviyesinde bulunmaktadır.

İktidarın Asgari Ücret Açıklaması

İktidar, asgari ücretin yıl sonuna kadar sabit kalacağını belirtse de, açlık sınırının altında bir ücretle çalışan milyonlarca işçinin durumu endişe vericidir.

Emeklilerde Sefalet Durumu

Düşük ücretlerle çalışan işçiler, emeklilik döneminde aldıkları gelirlerle geçinmekte zorlanıyor. En düşük işçi emekli aylığı 15.781 TL iken en düşük Bağ-Kur emekli aylığı 14.469 TL seviyesindedir. Bu rakamlar, emeklilerin açlık sınırının altında kaldıklarını göstermektedir.

Memurlar ve Maaş Sorunu

Memurlar, hem çalışırken hem de emekli olduklarında yeterli gelire sahip değiller. En düşük memur maaşı 43.726 TL iken ortalama memur maaşı 49.598 TL seviyesindedir. Milyonlarca memur, yoksulluk sınırına dahi yaklaşamamaktadır. Ortalama memur emekli aylığı da 20.554 TL seviyesinde bulunmaktadır.

  • Kamu İşçilerinin Durumu

Kamu sözleşmesinden henüz sonuç çıkmamış olup, yaklaşık 600 bin kamu işçisi, asgari ücretin biraz üzerinde bir gelirle çalışmaktadır. Ortalama kamu işçisinin ücreti ise 43.660 TL’dir ve yoksulluk sınırının altındadır.

Emeğe Yapılan Zamlar ve Eşitsizlik

İşçilere ve memurlara yapılan zamlar yetersiz kalmakta, sermaye daha fazla pay almaktadır. Emeğin aldığı pay, sermayenin payından daha düşüktür. Bu durum, gelir eşitsizliğini artırmaktadır.

Çalışan Yoksulluğu ve Sendikalara Baskı

Çalışan yoksulluğu, son yıllarda artan bir sorun haline gelmiştir. Yüksek enflasyon, düşük ücretler ve güvencesiz çalışma koşulları, işçileri yoksulluk sınırının altına sürüklüyor. Sendikaya üye olan işçiler, işveren baskısı ile karşı karşıya kalabilmekte ve sendikalardan istifaya zorlanabilmektedir.

Related Posts

Piyasaların sevmediği tek şeydi o da oldu: İslam Memiş en doğru hamleyi açıkladı

ABD, dün yaptığı açıklama ile Irak’ın başkenti Bağdat’ta bulunan ABD Büyükelçiliği’ndeki bazı personeller için geri çekme kararı alındığını duyurdu. ABD’nin Orta Doğu’daki elçiliklerinde tasfiye sürecine başlaması, yeni bir jeopolitik riskine neden …

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri

Trump’tan açıkladı: Çin ile anlaşma tamam

ABD Başkanı Donald Trump Çin ile yürütülen nadir toprak elementleri ve tarife anlaşmasında sona ulaşıldı. Gerekli tüm nadir elementler Çin tarafından tedarik edilecek.

Yapay zeka yatırımları enerji yatırımlarını geride bıraktı

Küresel enerji piyasalarında geçen yıl yapay zekaya yapılan yatırım enerji alanındaki girişim yatırımlarını üçe katlayarak 84 milyar dolar oldu.

Alışverişte yeni dönem: Komisyon faturası vatandaşa kesildi

Bankalar kredi kartıyla yapılan ödemelerdeki komisyon oranını artırdı. Ekstra maliye esnafla tüketiciyi karşı karşıya getirdi. Bir mağazadan alışveriş yaptığınızda ya da bir restoranda yemek yediğinizde kartla ödeme yapmak istediğinizde karttan bir …

Türkiye’nin el ve ayak bakım ürünleri, 3 kıtanın kozmetik gözdesi

Türkiye’nin kozmetik alanında ihraç ettiği el ve ayak bakım ürünlerine, 4 ayda en fazla talep ABD, Suudi Arabistan, Irak, Rusya ve Danimarka’dan geldi.