Sosyal Medyada Tehlikeli Moda! Ağızlarını Bantlayıp Uyuyorlar… Bunu Yapanı Öyle Bir Şey Bekliyor Ki!

Posted by

Ağız bantlama, uyku sırasında burundan nefes almayı teşvik etmek için geceleri dudaklarınızı kapalı olarak bantlama uygulamasıdır.

#mouthtaping hashtag’i TikTok’ta milyonlarca kez izlendi ve yöntemi uygulayanlar bunun kendilerini bir dizi rahatsızlığı iyileştirdiği konusunda ısrar ediyor.

Uzmanlar burundan nefes almanın ağızdan nefes almaya tercih edildiği konusunda hemfikir; bu da alerji, astım, ağız kokusu, horlama ve uyku apnesi riskini artırabiliyor

Ancak ağız bantlamanın faydaları büyük oranda anekdot niteliğindedir ve uygulamayla ilişkilendirilebilecek riskler bilinmemektedir.

Lexington, Kentucky’de pratisyen hekim olan Dr. David Culpepper, Fox News Digital’e bunun ‘tehlikeli’ bir trend olduğunu söyledi.

Ağzı bantla kapatmaya zorlamanın uyku apnesini kötüleştirebileceğini ve ölümcül sonuçlar doğurabileceğini açıkladı.

İnsanların ‘daha iyi uyku’ için ağızları bantlanarak yatağa gitmesini sağlayan viral TikTok trendi, uygulamanın tehlikeli olabileceğini söyleyen uzmanlar tarafından eleştirildi.

#Ağız bantlama hashtag’i, sosyal medya platformunda milyonlarca kez izlendi; kullanıcılar, uyku sırasında burundan nefes almayı teşvik etmek için geceleri dudaklarını kapalı olarak bantladıkları videoları paylaşıyorlar.

Lexington, Kentucky’de pratisyen hekim olan Dr. David Culpepper, ‘Bu, bir süredir duyduğum en tehlikeli trendlerden biri ve bunun bir ‘sağlık’ trendi olarak savunulmasından oldukça endişe duyuyorum’ dedi.

Ağzı bantla kapatmaya zorlamanın, solunumun tekrar tekrar durup başladığı ciddi bir uyku bozukluğu olan uyku apnesini daha da kötüleştirebileceğini ve ölümcül sonuçlar doğurabileceğini açıkladı.

Bununla birlikte, TikTok’ta uygulamanın tanıtımını yapan ağız bantlama tutkunları, bu uygulamanın kendilerini horlama ve uyku apnesi de dahil olmak üzere ağızdan nefes almayla ilişkili bir dizi rahatsızlığı iyileştirdiği konusunda ısrar ediyor.

Sağlık koçu Cory Rodriguez, geçen yıl viral olan videosunda, her gece ağzı bantlı uyuduğunu ve bunun nasıl yapılacağını gösterdiğini paylaşmıştı.

5,7 milyondan fazla izlenen klipte “Amaç, uyurken ağzınızdan nefes almak yerine burnunuzdan nefes almaktır” diye açıkladı.

Rodriguez, burnunuzdan nefes almanın horlamada azalma, ağız hijyeninde iyileşme, ağız kuruluğunda azalma ve daha iyi uyku ile ilişkili olduğunu belirtti.

Binlerce izleyici klibe yorum yaptı ve birçoğu burunlarından nefes alamadıkları için bunu asla yapamayacakları konusunda ısrar etti. Ancak diğerleri ağız bantlamanın hayatlarını değiştirdiğini fışkırdı.

‘Aslında işime yarıyor. Bunu uzun zamandır yapıyorum. Bir kişi, derin uyku, horlama yok, uyanma hissinin dinç olduğunu yazdı. ‘Kaygılıysanız önce dikey olarak uygulayın.’

Bir başkası, “Bunu gördükten sonra birkaç aydır bunu yapıyorum ve bu hayatı değiştiriyor” diye ekledi. ‘Hayatımın en iyi uykusu.’

Sosyal medyada ‘uyku uzmanı’ olarak tanınan James Wilson ise Newsweek’e yaptığı açıklamada burundan nefes almanın faydalarının ağız bantlama risklerine değmediğini vurguladı ve “Ne yazık ki ağız bantlama, burundan nefes almayı teşvik etmenin aşırı bir yolu.” dedi.

Wilson açıklamasında “Uyku apnesi, dar burun delikleri ve burun solunumu ile ilgili problemleri olan insanların ağızlarını bantlaması faydadan çok zarar getirir. Bu tür rahatsızlıkları olan insanların ağzını bantlaması kalp hastalığı, KOAH ve felç gibi daha ciddi sorunlara davetiye çıkaracaktır” ifadelerini kullandı.

Tenisçi Iga Swiatek de yöntemin uygulayıcılarından ama uykuda değil. Swiatek, Kanada Açık’a hazırlanırken ağzını bantlayarak yaptığı antrenmanla görüntülenmişti. Tenisçi, neden ağzını bantlayarak antrenman yaptığını açıkladı.

Turnuva hazırlıkları sırasında ağzını bantlayarak antrenman yapan Iga Swiatek, izleyenleri şaşırttı.

WTA’ya göre egzersiz, fitness koçu Maciej Ryszczuk tarafından tasarlandı ve Swiatek’in dayanıklılığı artırmak için oksijen alımını kısıtlamaya yardımcı oluyor.

Swiatek, Karolina Pliskova ile oynadığı açılış maçından önce, “Sadece burnunuzla nefes almak daha zor ve kalp atış hızınızın artması daha kolay” dedi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir